The Statutory Brief

IT Act 1961 → 2025 / Section 194T

TDS

Section 194T → Section 393

TDS of 10% by firms on salary, remuneration, commission, bonus or interest to partners

Section 194T of the old Income-tax Act, 1961 · new section 393 under the Income-tax Act, 2025

New reference Section 393(3), Table Sl. No. 7

Income-tax Act, 1961Section 194T

  • Introduced from 1 April 2025
  • Firm deducts 10% on payments or credits to partners
  • Threshold ₹20,000 in a year
  • Includes credits to partner's capital account

Applies to FY 2025-26 (AY 2026-27) and earlier years.

Income-tax Act, 2025Section 393(3), Table Sl. No. 7

  • Section 393(3), Table Sl. No. 7: 10%
  • Threshold ₹20,000
  • Covers salary, remuneration, commission, bonus or interest, including capital account credits

Applies from tax year 2026-27 (from 1 April 2026).

What changed

Moved into the section 393 table; rate and threshold unchanged.

Practice notes

  • Drawings and share of profit are not covered — only the listed payments.
  • Applies to LLPs as they are treated as firms for income tax.

These are summaries, not the statutory text. Read the bare Act for both sections on the Income Tax Department's official site, which also has a side-by-side comparison utility.

Frequently asked

What is the TDS on partner remuneration under the new Income Tax Act 2025?

10% where salary, remuneration, commission, bonus or interest to a partner exceeds ₹20,000 in the year — section 393(3), Table Sl. No. 7.

What is section 194T called in the new Income-tax Act, 2025?

Section 194T of the Income-tax Act, 1961 corresponds to Section 393(3), Table Sl. No. 7 of the Income-tax Act, 2025, which applies from 1 April 2026 (tax year 2026-27).

What changed in section 194T under the new Income Tax Act?

Moved into the section 393 table; rate and threshold unchanged.

Is section 194T still applicable for FY 2025-26?

Yes. Income of FY 2025-26 (AY 2026-27) and earlier years is governed by section 194T of the 1961 Act. Section 393(3), Table Sl. No. 7 of the 2025 Act applies from tax year 2026-27.

Related sections